Razkošje rimskih vrelcev

09.06.2015

Najstarejši rimski vrelci v Sloveniji

Kako najbolje razvajati telo in duha, so dobro vedeli že stari Rimljani, saj so si vsak dan privoščili obisk kopališča, kjer so imeli na voljo tako rekoč vse, od bazenov s toplo in hladno vodo, savn, parnih kopeli, masaž do knjižnice in frizerskega salona, manjkala ni niti bogato obložena miza in odlično vino. Za Rimljane so terme predstavljale osrednjo obliko družabnega življenja, vsakodnevno skrb za zdravje in odlično popoldansko sproščanje.

S širitvijo rimskega imperija so kulturo termalizma pripeljali na vsa osvojena območja in izkoriščali tople vrelce tudi na ozemlju Slovenije, ki je bogato z naravnimi termalnimi izviri, saj lahko naštejemo skoraj 90 izvirov s temperaturo nad 32 stopinj. Med najstarejša naša zdravilišča spadajo prav tista, ki so nastajala ob starorimskih prometnicah od Petovie (današnjega Ptuja) skozi Celeio (Celja) do Emone (Ljubljane), kot so Rimske Toplice, Laško, Dobrna, Rogaška Slatina. Zdravilne učinke vrelcev so sicer poznali že v pradavnini in z vodo zdravili številne bolezni. Danes ta spoznanja priznava tudi uradna medicina, jih vključuje v programe rehabilitacije gibalnega in živčnega sistema, okrevanja po poškodbah in operacijah gibalnega aparata.

Razvajanje v slogu starih Rimljanov

Popolnoma prenovljene Rimske terme, ki so svoja vrata odprle 2011, kot najstarejše delujoče terme na slovenskem gostom ponujajo nepozabno potovanje v preteklost in edinstveno doživetje rimskega razvajanja. Poleg mira in spokojnosti naravnega klimatskega zdravilišča, odmaknjenega od prehitrega tempa mestnega vrveža, terme odlikuje unikatna sestava akrotermalne vode Amalijinega (38,4°C) in Rimskega vrelca (36,3°C) iz globine skoraj tisoč metrov, pa tudi številne možnosti sprostitve in hedonističnega doživetja za vaš popoln oddih.

Že ob vstopu v hotelski kompleks vas bodo pozdravili latinski izreki in modre misli stenskih napisov, ki vas spremljajo na vsakem koraku v Sofijinem, Zdraviliškem ali Rimskem dvoru. Kot je povedala Evelin Krajnc, vodja prodaje in trženja v Rimskih termah, terme vsako leto obiščejo številni gosti iz različnih koncev Evrope, ki se prav radi vračajo v njihovo rimsko oazo miru in razvajanja. Prepričajo jih ugodne klimatske razmere, zdravilna termalna voda, nadstandardno opremljene sobe z lastnim whirpoolom ali savno, izpostavlja tudi edinstvene masaže in mističnost Historičnega dela, kjer vas pričakajo avtentične kamnite kopeli vodnih nimf, ki so pravi življenjski eliksir.

V kraljestvu vodnih nimf

Rimljani so zasluge za ozdravitev pripisovali večno mladim vodnim nimfam, ki naj bi prebivale v termalni vodi, toda pozitivni učinki teh kopeli temeljijo tudi na številnih drugih pisnih virih. Tisti, ki si želite posebnega razvajanja, lahko izberete Amalijino termalno kopel, kopel rdečih vrtnic princese Sisi, aromatično kopel princese Viktorije ali pa zeliščno kopel boginje Valetuda. Lahko začnete nov dan kot rimski cesarji ali cesarice, ga začnete s triurno rimsko kopeljo z aromaterapijo, nadaljujete s pilingom z medom in soljo, pa kozarčkom rimskega vina, pripravljenega s skrivnostnimi sestavinami in po starodavnem receptu. Privoščite si masažo ob soju sveč, rimski glasbi in zdravilni zvočni kopeli gonga, dan pa lahko zaokrožite v rimski savni za popolno sprostitev in preroditev.